קרנה אט"א A.T.A CARNET
כידוע, טוב מראה עיניים – ואם תראה לקניין הפוטנציאלי שלך את המוצר – יגדלו הסיכויים שהוא ישתכנע ויקנה. אבל איך לעבור במכס עם המוצר? איך למנוע תשלום מסים והוצאות, או טיפולים בירוקרטיים מייגעים וממושכים? לשם כך נחתמה אמנה בין מדינתית מיוחדת, המאפשרת מעבר חופשי של דוגמאות מסחריות ופועלת כבר שנים רבות בהצלחה. עם זאת, רבים טרם שמעו על קיומה.
מהו פנקס מעבר לדוגמאות מסחריות - A.T.A CARNET
פנקס מעבר מכס לדוגמאות מסחריות (להלן "קרנה") הוא מסמך המונפק על ידי לשכת המסחר. המסמך משמש, לפי תנאים מיוחדים שנקבעו באמנה בינלאומית, לצורך כניסה או מעבר זמניים של טובין מסוגים שונים בין המדינות החתומות על האמנה. מעבר זה נעשה ללא כל צורך בתשלומי מיסים כלשהם, וללא צורך בהפקדת פיקדונות בארצות הייבוא הזמני.
יתרונות הקרנה
השימוש בקרנה א.ט.א, מאפשר ליצואן או לאיש העסקים, לעבור ממדינה למדינה עם הטובין ו/או הדוגמאות שברשותו, ללא כל בעיות מיוחדות. דרך זו מעניקה מספר יתרונות בסיסיים. אין כל צורך בתשלומי מיסים (לרבות: מכס, מיסי קנייה, היטלים, מע"מ או מיסי יבוא אחרים) או בהפקדת פיקדונות בעת הכניסה הזמנית לארץ הייבוא. הטובין הנלווים לקרנה אינם חייבים לעמוד בדרישות בלתי מכסיות, כגון: תקינה, סימון מוצרים וכדומה. כל הסידורים הדרושים נעשים מראש בישראל ותהליך הכניסה עצמו לארץ היבוא הוא פשוט, קל ומהיר. דבר, החוסך למחזיק הקרנה זמן ניכר והוצאות מיותרות בעת סיורו העסקי בחו"ל. הכנת מסמך הקרנה היא פשוטה, קלה ונוחה יחסית ומהירה. המסמך אחיד לכל המדינות החברות באמנה ולכל סוגי הטובין המועברים באמצעותו .
הקרנה בלשכת המסחר
לשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון מאשרת מסמכי קרנה כבר שנים ארוכות. עקב הניסיון הרב שנצבר בלשכה, הטיפול בקרנה אט"א הוא יעיל, מהיר ומקצועי.
לחברי הלשכה הנחה של 33% בעלות אישור המסמך.
למידע נוסף ניתן להשאיר פרטים כאן: https://lp.vp4.me/cqpa או בפניה ישירה לליענה מזרחי בטל': 04-8302109, במייל: liana@haifachamber.org.il
באילו מדינות ניתן להשתמש בקרנה
אוסטריה, אוסטרליה, אוקראינה, איחוד האמירויות הערביות, איטליה, אינדונזיה, איסלנד, אירלנד, איראן, אלבניה, אלגי'ריה, אנדורה, אסטוניה, ארה"ב ,בלגיה, בולגריה, בוסניה, בחריין,בטסואנה, בלרוס, ברזיל – (נכון ליום 1.6.21 לא ניתן לצאת לברזיל עד עדכון חדש), בריטניה, גיברלטר, גרמניה, דנמרק, דרום אפריקה, הודו, הולנד, הונג - קונג, הונגריה, הרצגובינה, חוף השנהב ,טוניסיה, טורקיה, טיוואן (לטיוואן יש טפסים מיוחדים המיועדים אך ורק לארץ זו וסידור שונה לחתימה), יוון, יפן, ישראל, לוקסמבורג ,לבנון, ליטא, לטביה, מאוריציוס, מאלזיה,לסוטו, מדגסקר, מולדובה, מונגוליה, מונטנגרו, מלטה, מרוקו, מקאו, מקדוניה, מקסיקו, ניו-זילנד, נורבגיה,נמיביה, סין, סינגפור,סוויזלנד, סרביה, סלובקיה, סלובניה, סנגל, ספרד, סרי-לנקה, פולין, פורטוגל, פינלנד, פקיסטן , צ'ילה, צ'כיה, צרפת, קוריאה, קזחסטן, קטאר, קנדה, קפריסין, קרואטיה, רומניה, רוסיה, שבדיה, שוויץ, תאילנד.
לכמה זמן ניתן להוציא את הקרנה
ניתן להוציא קרנה א.ט.א לפרק זמן שלא יעלה על שנה אחת. אם הקרנה הוצא לתקופה קצרה משנה, אין כל אפשרות, לאחר הוצאתו, להאריך את תוקפו. ישנן מדינות, העשויות להגביל את זמן השהייה של הטובין לזמן שונה מתוקפו של הקרנה. במקרה זה יש לייצא חזרה את הטובין תוך פרק הזמן שנקצב.
מי רשאי להשתמש בקרנה
כל תושב, או חברה ישראלית, רשאים להשתמש בקרנה א.ט.א המוצא בישראל. בפרט מומלץ השימוש בקרנה ליצואנים המבקשים להציג את מוצריהם לקניינים פוטנציאלים או בתערוכות לאמנים ולספורטאים היוצאים למופעים בחו"ל עם ציוד נלווה (תפאורה תלבושות, כלי נגינה, ציוד ספורטיבי וכד') וכן למדענים ולממציאים, המבקשים לעניין גורמים בחו"ל בהמצאותיהם, או בפיתוחים שעשו במוצריהם. את הבעלים על הטובין רשאי לייצג כל מי ששמו מופיע על פני עטיפת הקרנה כנציגו של בעל הטובין, או מי שבידו ייפוי כוח מטעם הבעלים, החתום על ידי לשכת המסחר.
* לפני יציאת הקרנה לחו"ל יש לדאוג לחתום בחותמת החברה וחתימה על הכריכה הירוקה בחלקה התחתון בסעיף J.
אילו טובין ניתן ללוות בקרנה
הקרנה טוב לשימוש בסוגי הטובין הבאים:
* דוגמאות מסחריות ודברי פרסומת.
* טובין להצגה, לשימוש בתערוכות, בירידים או באירועים דומים
* ציוד מקצועי, מדעי ופדגוגי (כגון: מכשירי שידור וצילום, אביזרי הוראה וכד').
* כלי אריזה.
* סרטי קולנוע להצגה בפני לקוחות עתידיים.
* ציוד ואביזרים לשימוש באירועים ספורטיביים, אמנותיים, או תרבותיים.
הדגשים, הגבלות מיוחדות וטיפים לשימוש בקרנה
לבקשת קרנה לחץ כאן
למילוי טופס הפריטים לחץ כאן
כיצד להשתמש בקרנה בכל תחנת מכס
בעת היציאה מישראל- יש להחתים את פקיד המכס על כריכת הקרנה בסעיף H על הספח הצהוב – (EXPORTATIONCOUNTERFOIL) דף #F3 כמו כן פקיד המכס בארץ יתלוש את השובר הצהוב – EXPORTATIONVOUCHERדף # F6).)
יש לוודא שכמות הפריטים שרשומה על הספחים אכן תואמת את כמות הפריטים שיוצאת בפועל. במידה ויוצאים רק חלק מהפריטים יש לקבל הנחיות מלשכת המסחר כיצד לפעול.
אי החתמת ספחים אלה על ידי המכס בארץ לא תאפשר כניסת הקרנה לחו"ל.
בעת הכניסה לחו"ל
יש להחתים את פקיד המכס על הספח הלבן - IMPORTATION COUNTERFOIL (דף # F4), כמו כן פקיד המכס יתלוש את השובר הלבן- IMPORTATION VOUCHER (דף # F7).
לתשומת לבך, ישנן מדינות העשויות להגביל את זמן השהייה של הטובין לזמן שונה מתוקפו של הקרנה, הערה זו תצוין על ידי פקיד המכס בחו"ל בספח הלבן - IMPORTATION COUNTERFOIL. במקרה זה יש לייצא חזרה את הטובין תוך פרק הזמן שנקצב.
בעת היציאה מחו"ל
יש להחתים את פקיד המכס על הספח הלבן -RE-EXPORTATIONCOUNTERFOIL )דף # F4) כמו כן פקיד המכס יתלוש את השובר הלבן- VOCHERRE-EXPORTATION
(דף #F8)
בעת החזרה לישראל
יש להחתים את פקיד המכס על הספח הצהוב RE-IMPORTATION CONTERFOIL - (דף # F3), כמו כן יתלוש את השובר הצהוב - RE-IMPORTATION VOCHER (דף # F9).)
במידה ושוברים אלו לא יוחתמו כיאות - יוטלו לאחר זמן, תשלומי מכס וקנסות ע"י שלטונות המכס בחו"ל, ותשלומם יעשה מתוך הביטחונות שהופקדו בלשכה.
בהוצאת יהלומים בקרנה יש להחתים את הפיקוח בבורסה בעת היציאה והחזרה לישראל.
במידה ויוצאים לכמה מדינות יש לידע את לשכת המסחר על מנת לדאוג למלאי של ספחים ושוברים.
עם החזרה לישראל, יש להבטיח את החזרת הפנקס כולו למשרדי הלשכה. אם יתברר כי השוברים כולם נחתמו כיאות, תוחזר הערבות הבנקאית או הפיקדון. במידה ויתברר כי השימוש בפנקס לא היה כדין ,יעוכבו הערבות או הפיקדון. בנוסף יידרש תשלום לכסוי הוצאות הטפול של הלשכה בנושא.
אנו ממליצים לשמור עותק מהקרנה לפני החזרתו ללשכת המסחר.
**להזכירכם, יש להשתמש בקרנה לפי שיפוג תוקפו. ישנן מדינות המגבילות את שהיית הקרנה, נא להתייחס ולצאת לפני הגבלה זו.